Založ si blog

Čo (ne)viete o TTIP

V pondelok 30. novembra 2015 bude v rámci podujatí Inštitútu A.S.A (analýzy, stratégie, alternatívy) a Klubu Nového slova prednáška JUDr. Branislava Fábryho, PhD. Dohoda TTIP a jej ústavné výzvy. Spolupracovník Slova Michal Frič pri tejto príležitosti ponúkol na zverejnenie svoju štúdiu Čo (ne)viete o TTIP. Je to v slovenských pomeroch najkomplexnejší nepropagandistický pohľad na danú problematiku.

Môžete si ju stiahnuť vo formáte PDF tu.

Práca, ako píše v jej závere autor, verejnosti približuje najzásadnejšie informácie o TTIP, aby jej pomohla zorientovať sa v polemike o tejto významnej dohode. Skúmaním a vyhodnocovaním daných informácií a ich zdrojov zároveň potvrdzuje opodstatnenosť niektorých obáv z dopadov dohody na oblasť demokracie, ekonomiky, zamestnanosti, verejných výdavkov, miezd, pracovných a sociálnych štandardov, potravinovej bezpečnosti, životného prostredia a ďalších. Práca pritom dospieva k nasledovným záverom:

Obavy verejnosti z TTIP nepochádzajú len z neoverených zdrojov. Naopak, opodstatnenosť mnohých z nich nezávisle od seba potvrdzujú dokumenty a vyhlásenia inštitúcií svetového významu ako aj uznávaných ekonomických, či politických inštitúcií, respektíve politických reprezentantov. To zároveň nie je možné tvrdiť o obhajcoch TTIP, ktorí pri svojej snahe presadiť dohodu siahajú po nie vždy korektných a transparentných stratégiách.

TTIP je dohodou podporovanou neoliberálnymi politickými silami a podnikateľmi. Harmonizácia hospodárskych pravidiel, ktorú presadzuje, bude preto extenzívna – zameraná na zisk nových trhov, ale, ako by povedal W. Robinson, aj intenzívna – zameraná na maximalizáciu profitu v už ovládanom priestore. Za týmto účelom TTIP zúži rozhodovacie právomoci vlád jednotlivých štátov transatlantickej zóny tak, aby došlo k minimalizácii prijímania politických rozhodnutí vybočujúcich z rámca neoliberalizmu. Na strane druhej bude vyvíjať tlak na presadzovanie nových neoliberálnych reforiem.

Takéto limitovanie právomocí politických reprezentantov povedie k ďalšiemu úpadku demokracie v miere zodpovedajúcej veľkosti a charakteru TTIP.  Podpíše sa tiež pod pokles sociálnych, potravinových, zdravotných, environmentálnych štandardov, zníži ochranu práv pracujúcich, čo pravdepodobne vyústi do poklesu životnej úrovne miliónov občanov EÚ a USA. Rovnako pravdepodobné sa zdajú byť negatívne dopady na rozvojové krajiny. Vytváraním hospodárskeho superbloku obchádzajúceho BRICS, TTIP spolu s TISA a TPP predstavuje riziko pre globálnu hospodársku stabilitu a bezpečnosť.

Šplhači

16.11.2020

V zozname životných lekcií už môžem smelo listovať. Napriek tomu, či práve preto, sa stále držím rovnakých zásad a nemienim to meniť. Veď čo je na tom, ak sa človek snaží prijímať skromne pomáhať nezištne konať čestne pracovať precízne nebáť sa rozhodnutí ani zodpovednosti? Samozrejme, háčik tu je a niekedy vie dať o sebe aj citeľne vedieť: Pokiaľ sa držíte [...]

Manuál vládnutia v čase korony

29.10.2020

Pre neschopných 1. Relaxujte, užívajte si výhody vyplývajúce zo svojho postavenia. Ľudu sem tam pošlite fotky alebo niečo povedzte, aby na vás nezabudol. V žiadnom prípade sa do ničoho nepúšťajte a nevyvíjajte žiadnu vlastnú iniciatívu! Majte na pamäti, že jediné, čo ste sa v škole učili je podvádzať a odpisovať. Preto aj v prípade rastúcich čísiel nakazených iba [...]

Malý princ a expert

20.10.2020

„A čo je vlastne náplňou tvojej práce?“ opýtal sa Malý princ, keď priletel na novú planétu a človek, ktorého na nej stretol, sa mu predstavil ako expert. „Každý deň cestujem do práce tak, aby som tam bol v stanovený čas. Ani o minútu neskôr!“ dôrazne vysvetlil expert a zatváril sa náramne dôležito. „Potom tam čakám na druhý stanovený čas, aby som mohol [...]

nemecko požiar

V Berlíne vzbĺkla hala firmy zo skupiny Diehl. Vyrába aj systém Iris-T dodaný Ukrajine

03.05.2024 21:45

S plameňmi v berlínskej časti Lichterfelde bojovalo 180 hasičov, ale požiar do večera pod kontrolou ešte nemali, napísala DPA.

Rusko / Špehovanie / Kyberkontrola /

Spojené štáty odsúdili ruské kyberútoky na Európu vrátane Slovenska, je za nimi známy aktér

03.05.2024 21:17

USA skupinu spojili napríklad aj so zasahovaním do amerických prezidentských volieb, ktoré vyhral Donald Trump.

brazília, priehrada, pretrhnutie, voda, záplava

Juh Brazílie sužujú najhoršie povodne za 80 rokov, 37 ľudí zomrelo

03.05.2024 20:37

Je to už štvrtá takáto ekologická katastrofa za rok, v júli, septembri a novembri 2023 udreli záplavy, pri ktorých zahynulo celkovo 75 ľudí.

gaza

Izrael dal Hamasu ultimátum: Máte týždeň, potom vstúpime do Rafahu

03.05.2024 20:20, aktualizované: 21:03

Izrael dal palestínskemu radikálnemu hnutiu Hamas týždeň na to, aby prijal dohodu o prímerí a prepustení rukojemníkov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 32
Celková čítanosť: 106186x
Priemerná čítanosť článkov: 3318x

Autor blogu

Kategórie