„Moderná“ ľavica – biely kôň utečeneckej krízy

30. decembra 2016, Michal Frič, Nezaradené

Osobnosti veľkého formátu, medzi ktoré nesporne patrí aj poľsko-britský sociológ Zygmunt Bauman, je zložité, často až nemožné kategorizovať, či zaraďovať do akýchkoľvek  prúdov. No hoci Baumanovej intelektuálnej jedinečnosti nepristane žiadna univerzálna forma, má jeho pohľad na utečeneckú krízu veľmi blízko k tzv. progresívnej, modernej, či novej ľavici. Tej ľavici, ktorú osobne obviňujem zo straty záujmu o občiansku bezpečnosť a ochranu národnej ako aj kultúrnej identity, z čoho sa dnes opodstatnene teší extrémna pravica.

Ľavica, o ktorej je reč, prestala tiež javiť záujem o riešenie príčin spoločenských problémov a stala sa tak konformnou súčasťou systému odtrhnutého od každodennej reality bežného človeka. Jej najväčšia tragédia však spočíva v úlohe bieleho koňa, ktorú v utečeneckej kríze hrá. Pod maskou humanizmu vystavila Európu bezprecedentnej bezpečnostnej hrozbe, pričom neváhala obetovať mzdy, pracovné a sociálne štandardy obyvateľov starého kontinentu. A komu vlastne pomohla?

Nie tak dávno publikovaná správa holandskej mimovládnej organizáciue Stop Wapenhandel s názvom Border Wars identifikuje konkrétne organizácie, ktoré z migračnej krízy nie len významne profitujú, ale do značnej miery za ňu aj zodpovedajú. Opierajúc sa o štatistiky Štokholmského medzinárodného inštitútu pre výskum mieru, v tejto súvislosti predovšetkým poukazuje na pôvod a nárast príjmov spoločností BAE Systems, Airbus, Finmeccanica a Thales.

Ako sa v správe okrem iného píše, „…najperverznejšie na tom všetkom je, že firmy, s ktorými boli uzavreté kontrakty na ochranu hraníc sú najväčšími predajcami zbraní pre Stredný východ a Severnú Afriku a teda aj podporovateľmi konfliktov v regiónoch, v ktorých musia ľudia opúšťať svoje domovy. Inými slovami, spoločnosti zodpovedajúce za utečeneckú krízu teraz profitujú z jej následkov.“

O Baumanovom pohľade na utečeneckú krízu, zlyhaní tzv. modernej ľavice a nie len o tom sa podrobnejšie dočítate na: http://www.noveslovo.sk/c/Z_Bauman_a_utecenecka_kriza