EÚ na miliardové zdroje finančného sektora nesiahne

18. apríla 2014, Michal Frič, Nezaradené

V rámci posledného plenárneho zasadania Európskeho parlamentu sa v Štrasburgu hlasovalo aj o vlastných zdrojoch pre rozpočet EÚ. Žiaľ, najmä vďaka Rade, hlasovanie pre našich občanov neprinesie takmer žiadne pozitívne zmeny.

Množstvo členských štátov totiž stále zastáva odmietavý postoj k zdaneniu finančných transakcií. Pritom zdanenie na úrovni 0,1 pre dlhopisy, akcie, cenné papiere a 0,01 pre deriváty môže uvoľniť finančné objemy približujúce sa veľkosti ročného rozpočtu celej EÚ. Znamená to, že takýmto smiešne nízkym zdanením prevažne špekulatívnych a pre reálnu ekonomiku neužitočných transakcií dokázateľne vieme získať prostriedky na vyrovnanie dlhov, likvidáciu nezamestnanosti, zlepšenie prístupu ku kvalitným a bezplatným zdravotným službám, či vzdelaniu…

Preto sa pýtam, komu slúžia politici, ktorí pred čo i len miniatúrnym zdanením zdrojov pochádzajúcich z finančného sektora uprednostňujú vysokú daňovú záťaž pre našich občanov. Pretože, ak nie títo politici, kto potom rozhoduje o tom, že bohatí neplatia za nič a chudobní za všetko?