Založ si blog

130 rokov po Chicagu

Ak sa na jednom mieste stretnú starí dobrí priatelia, známi iba z videnia, ale i mnohí neznámi, pričom pohľad do kalendára vraví, že je 1. máj, je to z jediného dôvodu: Všetkých spája presvedčenie, že práva pracujúcich treba brániť a neprestávať za ne bojovať.

Chvíľu sa už zdalo, že všetko ide dobrým smerom. Až kým, pod zámienkou boja za slobodu a demokraciu, nás o slobodu a demokraciu, ale tiež o dôstojnosť a vybojované práva, nepripravila trieda boháčov a podvodníkov.

Dnes, po víťazstve tzv. zamatovej revolúcie sa pracujúci človek môže slobodne rozhodnúť jedine pre rodinný život v chudobe, alebo pre aký-taký zárobok na úkor rodinného života. Môže aj demokraticky kritizovať svojich nadriadených – pravda, ak je pripravený niesť za túto „opovážlivosť“ tvrdé následky, ktoré spravidla postihnú i najbližších.

Naša spoločnosť začína pripomínať tú, ktorú pred viac ako 150 rokmi opisoval Charles Dickens. Aj na Slovensku štatistiky uvádzajú, že deti z chudobnejších rodín majú obmedzenejší prístup k dobrému vzdelaniu a malú šancu nájsť si v dospelosti slušné zamestnanie.

Oproti 19. storočiu sa však to naše podstatne líši, okrem iného, tromi zásadnými rozdielmi: Tým prvým je úroveň automatizácie a rýchlosť jej expanzie do pracovných odvetví, o ktorých by sme pred desiatimi rokmi sotva hádali, že v nich stroj tak skoro nahradí človeka.

Tým druhým sú bieda a nepokoje vo svete ženúce k nám milióny ľudí odhodlaných pracovať za ešte horších podmienok, než sú tie, ktoré kritizujeme ako neľudské. Je nad slnko jasnejšie, že sa toto všetko podpisuje a ešte len v budúcnosti podpíše pod ďalšie zhoršovanie situácie pracujúcich. Nakoniec, nie je to tak dávno, čo minister práce, sociálnych vecí a rodiny odkázal ľuďom v produktívnom veku, aby nerátali s tým, že zo svojho dôchodku vyžijú.

Tretí rozdiel oproti 19. storočiu spočíva v miere globálneho prepojenia kapitálu a buržoáznej triedy. Z tohto hľadiska kapitalisti nikdy neboli takí silní ako dnes. Ich moc je napríklad veľmi dobre viditeľná pri pohľade na to, čo zostalo zo svetového komunistického, respektíve robotníckeho hnutia, pri pohľade na paralyzované odbory, či schválené alebo ešte len pripravované medzinárodné obchodné zmluvy, akou je i TTIP.

A preto, hoci to môže znieť ako staré, otrepané klišé, pracujúcim naozaj neostáva nič iné ako držať spolu a spoliehať sa na vlastné sily. Oligarcha, kapitalista, fašista, kváziľavičiar – všetci nás vždy budú klamať, politicky zneužívať, rozdeľovať, ničiť. I keď, samozrejme, každý spôsobom jemu vlastným.

Pracujúcu triedu môže zachrániť len pracujúca trieda samotná. Pochopili to milióny tých, ktorí už koncom 19. storočia zaplnili ulice a námestia mnohých amerických miest, vrátane Chicaga začiatkom mája 1886. Ich prejavy nespokojnosti s podmienkami, v akých ich nútila pracovať a žiť buržoázna trieda, sa nezaobišli bez obetí na životoch.

Dnešní pracujúci by na túto skutočnosť nemali nie len zabúdať, ale mali by hlavne konať tak, aby si kapitalizmus už žiadne ďalšie obete nevyžiadal. Mali by začať rozmýšľať nad tým, že bude treba opäť prerušiť ponižujúce ticho.

Zdroj: Nové slovo

Šplhači

16.11.2020

V zozname životných lekcií už môžem smelo listovať. Napriek tomu, či práve preto, sa stále držím rovnakých zásad a nemienim to meniť. Veď čo je na tom, ak sa človek snaží prijímať skromne pomáhať nezištne konať čestne pracovať precízne nebáť sa rozhodnutí ani zodpovednosti? Samozrejme, háčik tu je a niekedy vie dať o sebe aj citeľne vedieť: Pokiaľ sa držíte [...]

Manuál vládnutia v čase korony

29.10.2020

Pre neschopných 1. Relaxujte, užívajte si výhody vyplývajúce zo svojho postavenia. Ľudu sem tam pošlite fotky alebo niečo povedzte, aby na vás nezabudol. V žiadnom prípade sa do ničoho nepúšťajte a nevyvíjajte žiadnu vlastnú iniciatívu! Majte na pamäti, že jediné, čo ste sa v škole učili je podvádzať a odpisovať. Preto aj v prípade rastúcich čísiel nakazených iba [...]

Malý princ a expert

20.10.2020

„A čo je vlastne náplňou tvojej práce?“ opýtal sa Malý princ, keď priletel na novú planétu a človek, ktorého na nej stretol, sa mu predstavil ako expert. „Každý deň cestujem do práce tak, aby som tam bol v stanovený čas. Ani o minútu neskôr!“ dôrazne vysvetlil expert a zatváril sa náramne dôležito. „Potom tam čakám na druhý stanovený čas, aby som mohol [...]

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

polícia oživovanie

VIDEO: Išlo o sekundy. Petržalskí policajti nezaváhali, zachránili život mužovi

25.04.2024 18:00

Policajti sa pristavili pri dopravnej nehode, keď si zrazu všimli na zemi muža v bezvedomí.

jazierko, záhradné jazierko, zima, mráz

SHMÚ: Na celom Slovensku sa v noci môže vyskytnúť prízemný mráz

25.04.2024 17:18

Slovenský hydrometeorologický ústav vydal výstrahu prvého stupňa.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 32
Celková čítanosť: 106002x
Priemerná čítanosť článkov: 3313x

Autor blogu

Kategórie