Založ si blog

Príchod emigrantov môže mať aj svoje výhody, veria Nemci

Problematika emigračnej krízy sa v Prahe očividne nepodceňuje. Len počas dvoch dní (30. 11. a 1. 12.) hlavné mesto Českej republiky hostilo tri nezávislé semináre na tému, ktorá je v Európe už dlhodobo skloňovaná vo všetkých pádoch. Nasledovné riadky sa venujú prvému z nich, nakoľko sa ho oficiálne zúčastnili aj hostia zo Slovenska. Seminár s názvom Politické dopady emigrácie z ľavicovej perspektívy –  pohľad krajín strednej Európy zorganizovala Spoločnosť pre európsky dialóg (SPED) a Európska sieť pre politické vzdelávanie a vedecké analýzy (Transform!).

seminar_o_emigracii_650.jpg

Foto: Autor

V reprezentačných priestoroch pražskej radnice privítala hostí Marta Semelová (KSČM). Slova sa ďalej ujal Gregory Mauzé (Nadácia Rózy Luxemburgovej, Belgicko), aby predstavil pracovný a pre seminár zároveň východiskový dokument Odpoveď ľavice na azylovú krízu a migračnú politiku. Nasledovali príspevky a diskusie odvíjajúce sa od tematických okruhov:

• Príčiny emigrácie. Boj proti vojnám.
• Dôvody strachu z emigrantov.
• Bezpečnosť a sociálna situácia.
• Ekonomické dopady emigrácie na EÚ.
• Pohľad ľavice na problematiku emigrácie. Riešenia ľavice a boj proti postupom extrémnej pravice.

S oficiálnymi referátmi vystúpili Jiří Málek (SPED), František Škvrnda (Fakulta medzinárodných vzťahov Ekonomickej univerzity v Bratislave), Marika Tändler-Walenta (Die Linke), Piotr Ikonowicz (Nadácia Rózy Luxemburgovej) a Attila Melegh (Transform! Maďarsko). Seriózny a zodpovedný prístup účastníkov seminára k problematike sa poznateľne premietol do vysokej úrovne referátov a diskusných príspevkov.

Aj z týchto dôvodov sa nakoniec nepotvrdili predpoklady o neprekonateľných rozporoch medzi pozíciami západoeurópskych a stredoeurópskych krajín, hoci rozdielny prístup bol viditeľný. V príspevkoch Západoeurópanov dominovala kritika postojov časti európskej verejnosti k emigrantom, analyzovali sa pôvod, opodstatnenosť a skutočná miera obáv z nich, alebo sa hovorilo o nebezpečenstvách, ktoré môžu predstavovať protiimigrantské nálady.

Stredoeurópania popri právach emigrantov poukázali i na ich povinnosť rešpektovať spoločenské pravidlá a kultúru hostiteľov (Jaromír Kohlíček, KSČM). Podľa Jiřího Málka (SPED), takýto postoj u Čechov hneď neznamená odmietanie občanov iných národností, čo doložil štatistickými údajmi o počte Ukrajincov, Vietnamcov, Slovákov a ďalších prisťahovalcov, ktorí sa navyše do českej spoločnosti bezproblémovo integrovali. Oproti svojim západným kolegom sa Stredoeurópania vo všeobecnosti zameriavali skôr na príčiny emigrantskej krízy. Jednou z nich je podľa Františka Škvrndu negatívna rola zahraničnej politiky USA a NATO, pričom ako upozornil, NATO sa (na rozdiel od EÚ) kritike významnejších európskych politikov úspešne vyhýba.

Seminár priniesol veľa ďalších pozoruhodných úvah a postrehov. Spomedzi nich treba spomenúť aspoň otázku redaktorky Haló novín ohľadom schopnosti Nemecka finančne ustáť bezprecedentný nával emigrantov a odpoveď nemeckých kolegýň na ňu. Redaktorka vyjadrila pochybnosti o tom, že sa postoj nemeckej vlády nakoniec neotočí proti veľkej časti nemeckých občanov a chcela vedieť, kto bude náklady spojené s príchodom emigrantov financovať. Ako ďalej spresnila, jej obavy vychádzajú z predpokladaného rozsahu a komplexnosti pomoci priamo sa dotýkajúcej administratívnych výdajov, výstavby ubytovacích komplexov, zdravotnej starostlivosti, zdravotného poistenia, jazykových a rekvalifikačných kurzov, navýšenia kapacít škôlok a škôl, rodinných prídavkov a v neposednom rade i sociálnych dávok pre tých, ktorým sa nepodarí zamestnať.

Podľa nemeckých kolegýň sa o finančnej zodpovednosti za prijímanie emigrantov stále rokuje. Technicky teda ešte nie je jasné, kto a akým spôsobom bude výdavky vykrývať. Nemecká vláda však už stihla prijať rad prvých celoplošných úsporných opatrení. To, že verejný odpor voči takejto politike nie je taký silný, ako by sa dalo očakávať, zástupkyne Die Linke vysvetlili vkladaním nádejí do zastavenia demografického úpadku Nemecka a vierou vo výhody lacnej pracovnej sily. Z dlhodobého hľadiska by, podľa tohto chladnokrvného kalkulu, mala emigračná kríza priniesť Nemecku hospodárske výhody. Či sa tak nakoniec stane, je diskutabilné. Isté je len, kto na experiment a falošnú solidaritu doplatí. Elita to nebude.

Šplhači

16.11.2020

V zozname životných lekcií už môžem smelo listovať. Napriek tomu, či práve preto, sa stále držím rovnakých zásad a nemienim to meniť. Veď čo je na tom, ak sa človek snaží prijímať skromne pomáhať nezištne konať čestne pracovať precízne nebáť sa rozhodnutí ani zodpovednosti? Samozrejme, háčik tu je a niekedy vie dať o sebe aj citeľne vedieť: Pokiaľ sa držíte [...]

Manuál vládnutia v čase korony

29.10.2020

Pre neschopných 1. Relaxujte, užívajte si výhody vyplývajúce zo svojho postavenia. Ľudu sem tam pošlite fotky alebo niečo povedzte, aby na vás nezabudol. V žiadnom prípade sa do ničoho nepúšťajte a nevyvíjajte žiadnu vlastnú iniciatívu! Majte na pamäti, že jediné, čo ste sa v škole učili je podvádzať a odpisovať. Preto aj v prípade rastúcich čísiel nakazených iba [...]

Malý princ a expert

20.10.2020

„A čo je vlastne náplňou tvojej práce?“ opýtal sa Malý princ, keď priletel na novú planétu a človek, ktorého na nej stretol, sa mu predstavil ako expert. „Každý deň cestujem do práce tak, aby som tam bol v stanovený čas. Ani o minútu neskôr!“ dôrazne vysvetlil expert a zatváril sa náramne dôležito. „Potom tam čakám na druhý stanovený čas, aby som mohol [...]

Izrael Palestína Gaza Hamas Rukojemníci Prepustenie

Vojna v Gaze trvá 200 dní. Izrael zosilnil údery, nariadil nové evakuácie na severe

23.04.2024 20:55

Ostreľovanie severu palestínskeho územia bolo za posledný deň jedno z najintenzívnejších od začiatku vojny.

USA Izrael Gaza univerzity protesty

Polícia zatýkala na pro-palestínskych protestoch na univerzite v New Yorku

23.04.2024 19:49

Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

Thunbergová

Švédska prokuratúra obvinila Gretu Thunbergovú z občianskej neposlušnosti

23.04.2024 19:35

Súdy v minulosti už dvakrát uložili celosvetovo známej aktivistke pokutu za občiansku neposlušnosť na klimatických protestoch.

R1 BB - Slovenská Ľupča, kameň, poklepanie

Odštartovali výstavbu dôležitej cesty na R1. Šoféri sa však na tri roky musia obrniť trpezlivosťou

23.04.2024 18:52

Preťažený úsek, na ktorom pomerne často dochádzalo aj k nehodám, sa konečne skvalitní. Nová štvorprúdová rýchlostná cesta by mala byť hotová do dva a pol roka.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 32
Celková čítanosť: 105952x
Priemerná čítanosť článkov: 3311x

Autor blogu

Kategórie