Založ si blog

Čo (ne)viete o TTIP

V pondelok 30. novembra 2015 bude v rámci podujatí Inštitútu A.S.A (analýzy, stratégie, alternatívy) a Klubu Nového slova prednáška JUDr. Branislava Fábryho, PhD. Dohoda TTIP a jej ústavné výzvy. Spolupracovník Slova Michal Frič pri tejto príležitosti ponúkol na zverejnenie svoju štúdiu Čo (ne)viete o TTIP. Je to v slovenských pomeroch najkomplexnejší nepropagandistický pohľad na danú problematiku.

Môžete si ju stiahnuť vo formáte PDF tu.

Práca, ako píše v jej závere autor, verejnosti približuje najzásadnejšie informácie o TTIP, aby jej pomohla zorientovať sa v polemike o tejto významnej dohode. Skúmaním a vyhodnocovaním daných informácií a ich zdrojov zároveň potvrdzuje opodstatnenosť niektorých obáv z dopadov dohody na oblasť demokracie, ekonomiky, zamestnanosti, verejných výdavkov, miezd, pracovných a sociálnych štandardov, potravinovej bezpečnosti, životného prostredia a ďalších. Práca pritom dospieva k nasledovným záverom:

Obavy verejnosti z TTIP nepochádzajú len z neoverených zdrojov. Naopak, opodstatnenosť mnohých z nich nezávisle od seba potvrdzujú dokumenty a vyhlásenia inštitúcií svetového významu ako aj uznávaných ekonomických, či politických inštitúcií, respektíve politických reprezentantov. To zároveň nie je možné tvrdiť o obhajcoch TTIP, ktorí pri svojej snahe presadiť dohodu siahajú po nie vždy korektných a transparentných stratégiách.

TTIP je dohodou podporovanou neoliberálnymi politickými silami a podnikateľmi. Harmonizácia hospodárskych pravidiel, ktorú presadzuje, bude preto extenzívna – zameraná na zisk nových trhov, ale, ako by povedal W. Robinson, aj intenzívna – zameraná na maximalizáciu profitu v už ovládanom priestore. Za týmto účelom TTIP zúži rozhodovacie právomoci vlád jednotlivých štátov transatlantickej zóny tak, aby došlo k minimalizácii prijímania politických rozhodnutí vybočujúcich z rámca neoliberalizmu. Na strane druhej bude vyvíjať tlak na presadzovanie nových neoliberálnych reforiem.

Takéto limitovanie právomocí politických reprezentantov povedie k ďalšiemu úpadku demokracie v miere zodpovedajúcej veľkosti a charakteru TTIP.  Podpíše sa tiež pod pokles sociálnych, potravinových, zdravotných, environmentálnych štandardov, zníži ochranu práv pracujúcich, čo pravdepodobne vyústi do poklesu životnej úrovne miliónov občanov EÚ a USA. Rovnako pravdepodobné sa zdajú byť negatívne dopady na rozvojové krajiny. Vytváraním hospodárskeho superbloku obchádzajúceho BRICS, TTIP spolu s TISA a TPP predstavuje riziko pre globálnu hospodársku stabilitu a bezpečnosť.

Šplhači

16.11.2020

V zozname životných lekcií už môžem smelo listovať. Napriek tomu, či práve preto, sa stále držím rovnakých zásad a nemienim to meniť. Veď čo je na tom, ak sa človek snaží prijímať skromne pomáhať nezištne konať čestne pracovať precízne nebáť sa rozhodnutí ani zodpovednosti? Samozrejme, háčik tu je a niekedy vie dať o sebe aj citeľne vedieť: Pokiaľ sa držíte [...]

Manuál vládnutia v čase korony

29.10.2020

Pre neschopných 1. Relaxujte, užívajte si výhody vyplývajúce zo svojho postavenia. Ľudu sem tam pošlite fotky alebo niečo povedzte, aby na vás nezabudol. V žiadnom prípade sa do ničoho nepúšťajte a nevyvíjajte žiadnu vlastnú iniciatívu! Majte na pamäti, že jediné, čo ste sa v škole učili je podvádzať a odpisovať. Preto aj v prípade rastúcich čísiel nakazených iba [...]

Malý princ a expert

20.10.2020

„A čo je vlastne náplňou tvojej práce?“ opýtal sa Malý princ, keď priletel na novú planétu a človek, ktorého na nej stretol, sa mu predstavil ako expert. „Každý deň cestujem do práce tak, aby som tam bol v stanovený čas. Ani o minútu neskôr!“ dôrazne vysvetlil expert a zatváril sa náramne dôležito. „Potom tam čakám na druhý stanovený čas, aby som mohol [...]

Systém Patriot, PVO

Le Monde: Mnohé krajiny EÚ sa nechcú s Kyjevom deliť o svoju protivzdušnú obranu

23.04.2024 21:45

Šéfovia vlád jednotlivých krajín si dávali dobrý pozor, aby neurobili žiadny konkrétny sľub.

Izrael Palestína Gaza Hamas Rukojemníci Prepustenie

Vojna v Gaze trvá 200 dní. Izrael zosilnil údery, nariadil nové evakuácie na severe

23.04.2024 20:55

Ostreľovanie severu palestínskeho územia bolo za posledný deň jedno z najintenzívnejších od začiatku vojny.

USA Izrael Gaza univerzity protesty

Polícia zatýkala na pro-palestínskych protestoch na univerzite v New Yorku

23.04.2024 19:49

Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

Thunbergová

Švédska prokuratúra obvinila Gretu Thunbergovú z občianskej neposlušnosti

23.04.2024 19:35

Súdy v minulosti už dvakrát uložili celosvetovo známej aktivistke pokutu za občiansku neposlušnosť na klimatických protestoch.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 32
Celková čítanosť: 105953x
Priemerná čítanosť článkov: 3311x

Autor blogu

Kategórie