Založ si blog

Zasadalo plénum Transform!

V Barcelone v dňoch 15. až 16. septembra zasadal najvyšší orgán európskej siete pre politické vzdelávanie a vedecké analýzy. Plénum Transformu! schválilo prihlášky nových členov z Maďarska, Talianska, Fínska a spolu s rozpočtom nastavilo program práce na budúce obdobie, ktorý počíta aj so Slovenskom.

plenum_transform.jpg

Foto: Autor

Aktualizáciu stratégie na ďalšie obdobie výrazne ovplyvnili udalosti spojené so situáciou v Grécku a utečeneckou krízou. Rozhovory o prvej problematike ukázali, že západní marxisti proti Tsiprasovmu rozhodnutiu podvoliť sa diktátu Trojky nemajú väčšie výhrady a akceptujú ho ako menšie zlo. Takto tiež situáciu okolo radikálneho obratu gréckeho premiéra, ktorý nasledoval bezprostredne po referende, definoval ekonóm a člen Ústredného výboru Syrizy Golemis Haris. Priznal, že grécka vláda sa hlboko mýlila, keď vyhrážky Nemcov pokladala iba za blafovanie. Keď Tsipras zistil, že Schäuble to s Grexitom myslí naozaj vážne, nemal podľa Harisa inú možnosť, než kapitulovať, pretože vláda nebola na túto variantu dostatočne pripravená.  Ako však podotkol slovenský zástupca, bez ohľadu na túto skutočnosť si bude treba uvedomiť, že náhly obrat Syrizy môže mať na ľavicu ako celok negatívny dopad, pričom bude nepochybne ešte veľmi dlho diskreditovať Tsiprasových prívržencov v rôznych európskych krajinách.

Na oveľa väčšie rozdiely v postojoch medzi marxistami z krajín západnej a marxistami z krajín strednej Európy poukázala téma utečeneckej krízy. Snaha Stredoeurópanov o objektívnu  charakteristiku situácie a postojov obyvateľstva nenašla u západných kolegov plné pochopenie a ozvali sa aj hlasy obviňujúce z predsudkov či nedostatku solidarity. Počas dlhej výmeny názorov sa pritom len slovenský zástupca vyslovil za upriamenie pozornosti na príčiny utečeneckej krízy a ich riešenia. Pripomenul tiež, že pri skloňovaní pojmu solidarita by sa medzi marxistami nemalo zabúdať ani na rozdiely v životnej úrovni pracujúcich v jednotlivých členských štátoch EÚ a popri snahe pomôcť ľuďom, ktorých život dramaticky zmenila vojna, nezabúdať ani na východnú Ukrajinu.

Druhý deň zasadania prezentovali jednotlivé tematické skupiny plány svojich pracovných aktivít. Pre slovenskú ľavicu z nich vyplýva možnosť aktívne sa zúčastniť na seminári venovanom vzťahu stredoeurópskych krajín k problematike utečeneckej krízy. Podujatie sa bude konať koncom novembra, prípadne začiatkom decembra v Českej republike. Z ďaleka pritom nejde len o jednorazové gesto sympatie, ale o reálnu politiku otvorených dverí, ktorú by bolo pre slovenskú radikálnu ľavicu škoda nevyužiť.

Bližšie informácie o pripravovaných podujatiach a dokumenty zo zasadania barcelonskeho pléna Transformu! budú čoskoro dostupné na http://www.transform-network.net/en/home.html.

Šplhači

16.11.2020

V zozname životných lekcií už môžem smelo listovať. Napriek tomu, či práve preto, sa stále držím rovnakých zásad a nemienim to meniť. Veď čo je na tom, ak sa človek snaží prijímať skromne pomáhať nezištne konať čestne pracovať precízne nebáť sa rozhodnutí ani zodpovednosti? Samozrejme, háčik tu je a niekedy vie dať o sebe aj citeľne vedieť: Pokiaľ sa držíte [...]

Manuál vládnutia v čase korony

29.10.2020

Pre neschopných 1. Relaxujte, užívajte si výhody vyplývajúce zo svojho postavenia. Ľudu sem tam pošlite fotky alebo niečo povedzte, aby na vás nezabudol. V žiadnom prípade sa do ničoho nepúšťajte a nevyvíjajte žiadnu vlastnú iniciatívu! Majte na pamäti, že jediné, čo ste sa v škole učili je podvádzať a odpisovať. Preto aj v prípade rastúcich čísiel nakazených iba [...]

Malý princ a expert

20.10.2020

„A čo je vlastne náplňou tvojej práce?“ opýtal sa Malý princ, keď priletel na novú planétu a človek, ktorého na nej stretol, sa mu predstavil ako expert. „Každý deň cestujem do práce tak, aby som tam bol v stanovený čas. Ani o minútu neskôr!“ dôrazne vysvetlil expert a zatváril sa náramne dôležito. „Potom tam čakám na druhý stanovený čas, aby som mohol [...]

Polícia / Policajná páska / Policajné auto /

Hádka dvoch mužov v obci Dlhá nad Váhom sa skončila vraždou

25.04.2024 11:28

Motív a všetky okolnosti prípadu sú predmetom ďalšieho vyšetrovania.

Český predseda vlády Petr Fiala.

Ďalší odchod z Fialovej vlády: končí ministerka pre vedu a výskum

25.04.2024 11:07

Ministerka pre vedu a výskum nemala vlastné ministerstvo, ale len úrad s niekoľkými zamestnancami.

France Moulin Rouge

Ostalo len LIN ROUGE. Vrtuľa legendárneho mlyna na streche parížskeho kabaretu sa zrútila

25.04.2024 09:29

Svetoznámy kabaret je jednou z tamojších najnavštevovanejších turistických atrakcií.

izrael, hamas, zbrane

Hamas zloží zbrane, ak vznikne palestínsky štát, povedal predstaviteľ hnutia

25.04.2024 09:16

Hnutie Hamas vládne od roku 2007 v Pásme Gazy.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 32
Celková čítanosť: 106000x
Priemerná čítanosť článkov: 3313x

Autor blogu

Kategórie