Založ si blog

Letná univerzita Strany európskej ľavice

Letná univerzita umožňuje zástupcom ľavicových subjektov z celej Európy každoročne prediskutovať svoje postoje k aktuálnej politickej situácii vo svete, identifikovať výzvy, ktorým ľavica čelí, a koordinovať svoje odpovede na ne. Nebolo tomu inak ani na desiatom ročníku tohto prestížneho podujatia, ktoré sa v dňoch 8. až 12. júla konalo v Litoměřiciach.

Medzi najčastejšie skloňované témy patrili, prirodzene, Grécko, posilňovanie pravicového extrémizmu v Európe a aktuálne geopolitické hrozby. Jednotlivé panely a semináre však ponúkali oveľa širšiu paletu zaujímavých tematických okruhov, v rámci ktorých sa analyzovali problémy týkajúce sa situácie a možností ľavice, otázok mieru, rodovej rovnosti, ochrany životného prostredia či transatlantickej dohody o voľnom obchode.

svihlikova_laurent_2.jpg

Hovorí predseda Strany európskej ľavice Pierre Laurent, v modrej košeli.

Úroveň Letnej univerzity Strany európskej ľavice v Litoměřiciach podčiarkuje aj množstvo osobností, ktoré sa na nej aktívne zúčastnili: predseda Strany európskej ľavice Pierre Laurent, predseda európskej siete Transform! Walter Baier, predseda KSČM Vojtech Filip, aj na Slovensku populárna docentka Ilona Švihlíková, bývalý predseda Valného zhromaždenia OSN Ján Kavan, europoslanci Miroslav Ransdorf a Marie-Christine Vergiatová ako i ďalší významní hostia.

hudeceek_filip_fric_2.jpg

Vpravo jediný zástupca zo Slovenska, autor informácie, Michal Frič.

Určite treba vyzdvihnúť vekový priemer účastníkov, ktorý sa sotva pohyboval výraznejšie nad hranicou tridsiatich rokov. Ďalším veľmi sympatickým javom bolo, že na rozdiel od podujatí podobného typu, sa na univerzite nečítali referáty. K jednotlivým témam sa hovorilo vecne, s dôrazom na spätnú väzbu publika.

Môžem potvrdiť, že v takejto atmosfére ani rozprava o problémoch slovenskej nekapitalistickej ľavice a o možných riešeniach, ktoré by naše hnutie dokázali posilniť nie len na národnej úrovni, nevyznela tak skepticky, ako by za určitých okolností mohla. Vďačiť tomu treba predovšetkým úprimnej snahe účastníkov univerzity pochopiť a pomôcť. Preto pevne verím, že nová spolupráca s niektorými našimi zahraničnými partnermi, ktorej dvere sa po podujatí v Litoměřiciach otvárajú, bude mať svoju perspektívu.

Podrobnejšie informácie o priebehu Letnej univerzity poskytujú stránky http://www.european-left.org/ a  http://www.transform-network.net.

Šplhači

16.11.2020

V zozname životných lekcií už môžem smelo listovať. Napriek tomu, či práve preto, sa stále držím rovnakých zásad a nemienim to meniť. Veď čo je na tom, ak sa človek snaží prijímať skromne pomáhať nezištne konať čestne pracovať precízne nebáť sa rozhodnutí ani zodpovednosti? Samozrejme, háčik tu je a niekedy vie dať o sebe aj citeľne vedieť: Pokiaľ sa držíte [...]

Manuál vládnutia v čase korony

29.10.2020

Pre neschopných 1. Relaxujte, užívajte si výhody vyplývajúce zo svojho postavenia. Ľudu sem tam pošlite fotky alebo niečo povedzte, aby na vás nezabudol. V žiadnom prípade sa do ničoho nepúšťajte a nevyvíjajte žiadnu vlastnú iniciatívu! Majte na pamäti, že jediné, čo ste sa v škole učili je podvádzať a odpisovať. Preto aj v prípade rastúcich čísiel nakazených iba [...]

Malý princ a expert

20.10.2020

„A čo je vlastne náplňou tvojej práce?“ opýtal sa Malý princ, keď priletel na novú planétu a človek, ktorého na nej stretol, sa mu predstavil ako expert. „Každý deň cestujem do práce tak, aby som tam bol v stanovený čas. Ani o minútu neskôr!“ dôrazne vysvetlil expert a zatváril sa náramne dôležito. „Potom tam čakám na druhý stanovený čas, aby som mohol [...]

Saleziáni, majstrovstvá Slovenska, hokejbal, kategória U15, Nová Dubnica, mReportér

Aj kresťania sa vedia zabávať. Po omši to roztočili s hokejkami na ihrisku

24.04.2024 05:00

Zábery z vydarenej akcie zachytil mReportér Daniel Imriška.

nemecko, polícia, polizei

Nemecká polícia zastrelila muža, ktorý sa s mačetou vyhrážal v knižnici

23.04.2024 23:40

Podľa vyhlásenia bol tento muž polícii známy už skôr. Jeho motív vyhrážania sa v knižnici zatiaľ nie je objasnený.

Systém Patriot, PVO

Le Monde: Mnohé krajiny EÚ sa nechcú s Kyjevom deliť o svoju protivzdušnú obranu

23.04.2024 21:45

Šéfovia vlád jednotlivých krajín si dávali dobrý pozor, aby neurobili žiadny konkrétny sľub.

Izrael Palestína Gaza Hamas Rukojemníci Prepustenie

Vojna v Gaze trvá 200 dní. Izrael zosilnil údery, nariadil nové evakuácie na severe

23.04.2024 20:55

Ostreľovanie severu palestínskeho územia bolo za posledný deň jedno z najintenzívnejších od začiatku vojny.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 32
Celková čítanosť: 105956x
Priemerná čítanosť článkov: 3311x

Autor blogu

Kategórie