Založ si blog

Stop TTIP, CETA, TISA!

Dňa 9.decembra 2014 sa v Európskom parlamente za účasti približne 200 hostí z celého sveta konala konferencia s názvom Stop TTIP,  CETA, TISA. Na podujatí organizovanom GUE/NGL a Nadnárodným inštitútom (TNI) vystúpil rad politických a akademických osobností, experti na dohodami dotknuté oblasti, zástupcovia odborov a ľavicoví aktivisti.

Situáciu ohľadom platných a pripravovaných medzinárodných obchodných dohôd výstižne popísala prezidentka Rady TNI Susan George, keď v originálnom avšak vecnom príhovore porovnala dohody k upírom. Aj nad nimi, vysvetlila, môže verejnosť zvíťaziť, ak sa dostanú na denné svetlo. Len to totiž občanom EÚ umožní získať potrebné množstvo kľúčových informácií. Na základe nich budú potom musieť dohody rezolútne odmietnuť všetci tí, ktorí odmietajú diktát nadnárodných spoločností ohrozujúci

  1. milióny pracovných miest v EÚ (straty sa predpokladajú predovšetkým v poľnohospodárstve),
  2. sociálne štandardy a práva pracujúcich (známy príklad zažalovania egyptskej vlády za zvýšenie minimálnej mzdy nadnárodnou spoločnosťou Veolia)
  3. životné prostredie (od vstúpenia dohody NAFTA do platnosti v roku 1994 kanadská vláda platí milióny USD na súdne spory s nadnárodnými spoločnosťami a na kompenzácie ich strát „spôsobených” prijímanou legislatívou v oblasti životného prostredia)

Organizátori okrem vysoko kvalitného podujatia, o ktorom podrobnejšie informuje stránka GUE/NGL pripravili tiež jeho originálne a viac než symbolické ukončenie, keď v jeho závere odovzdali predsedovi Európskej komisie Jean-Claude Junckerovi vyše milión podpisov od odporcov dohôd TTIP a CETA z celej EÚ. V súlade s platnou legislatívou sa Európska komisia musí danou petíciou formálne zaoberať.

Šplhači

16.11.2020

V zozname životných lekcií už môžem smelo listovať. Napriek tomu, či práve preto, sa stále držím rovnakých zásad a nemienim to meniť. Veď čo je na tom, ak sa človek snaží prijímať skromne pomáhať nezištne konať čestne pracovať precízne nebáť sa rozhodnutí ani zodpovednosti? Samozrejme, háčik tu je a niekedy vie dať o sebe aj citeľne vedieť: Pokiaľ sa držíte [...]

Manuál vládnutia v čase korony

29.10.2020

Pre neschopných 1. Relaxujte, užívajte si výhody vyplývajúce zo svojho postavenia. Ľudu sem tam pošlite fotky alebo niečo povedzte, aby na vás nezabudol. V žiadnom prípade sa do ničoho nepúšťajte a nevyvíjajte žiadnu vlastnú iniciatívu! Majte na pamäti, že jediné, čo ste sa v škole učili je podvádzať a odpisovať. Preto aj v prípade rastúcich čísiel nakazených iba [...]

Malý princ a expert

20.10.2020

„A čo je vlastne náplňou tvojej práce?“ opýtal sa Malý princ, keď priletel na novú planétu a človek, ktorého na nej stretol, sa mu predstavil ako expert. „Každý deň cestujem do práce tak, aby som tam bol v stanovený čas. Ani o minútu neskôr!“ dôrazne vysvetlil expert a zatváril sa náramne dôležito. „Potom tam čakám na druhý stanovený čas, aby som mohol [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 32
Celková čítanosť: 106005x
Priemerná čítanosť článkov: 3313x

Autor blogu

Kategórie