Založ si blog

EÚ stráca schopnosť pomôcť v núdzi

V utorok 4.marca zasadal rozpočtový výbor Európskeho parlamentu, ktorý okrem iného rokoval aj o alarmujúcej situácii v oblasti poskytovania humanitárnej pomoci Európskou úniou.

 

Eurokomisár pre rozpočet a finančné plánovanie Janusz Lewandowski na rokovaní obvinil Európsku radu zo zodpovednosti za nedostatočný objem finančných zdrojov ako aj z rastúcej výšky nesplatených záväzkov. Eurokomisárka zodpovedná za medzinárodnú spoluprácu, humanitárnu pomoc a krízové opatrenia Kristalina Georgieva upresnila, že len za január a február 2014 sa na splatenie dlhov z predošlého roka vydalo už 32% celkovej sumy vyčlenenej na humanitárnu pomoc. Podľa predsedu Výboru pre rozpočet EÚ Alaina Lamassourea je za vzniknutú situáciu zodpovedná aj Európska komisia, nakoľko pri zostavovaní rozpočtu nepredložila relevantné informácie, na základe ktorých by Európsky parlament dokázal správnejšie nastaviť rozpočtové priority.

 

Ku koncu rokovania sa politici zhodli na potrebe ďalších stretnutí ako aj na znení spoločnej deklarácie. Tá vyzýva k maximálnej flexibilite Viacročného finančného rámca EÚ na roky 2014 – 2020 s cieľom pokryť chýbajúce finančné prostriedky pre humanitárnu pomoc z iných dostupných zdrojov.

 

Ako si zástupcovia členských štátov, poslanci Európskeho parlamentu a Európska komisia predstavujú rýchle, konkrétne, a najmä účinné opatrenia nie je úplne jasné. Isté je len to, že pre nedostatok likvidity už k pozastaveniu  humanitárnej pomoci v niektorých regiónoch sveta reálne došlo. Situácia sa pritom naďalej zhoršuje: Z nedostatočného finančného balíka sa pre zvyšujúci rozdiel medzi platbami a záväzkami čoraz viac financií viaže na narastajúci vnútorný dlh. Navyše, nič nenasvedčuje tomu, že počet ľudí odkázaných na humanitárnu pomoc bude vo svete klesať. Odhady vývoja bezpečnostnej situácie a klimatických zmien hovoria skôr o opaku.

Šplhači

16.11.2020

V zozname životných lekcií už môžem smelo listovať. Napriek tomu, či práve preto, sa stále držím rovnakých zásad a nemienim to meniť. Veď čo je na tom, ak sa človek snaží prijímať skromne pomáhať nezištne konať čestne pracovať precízne nebáť sa rozhodnutí ani zodpovednosti? Samozrejme, háčik tu je a niekedy vie dať o sebe aj citeľne vedieť: Pokiaľ sa držíte [...]

Manuál vládnutia v čase korony

29.10.2020

Pre neschopných 1. Relaxujte, užívajte si výhody vyplývajúce zo svojho postavenia. Ľudu sem tam pošlite fotky alebo niečo povedzte, aby na vás nezabudol. V žiadnom prípade sa do ničoho nepúšťajte a nevyvíjajte žiadnu vlastnú iniciatívu! Majte na pamäti, že jediné, čo ste sa v škole učili je podvádzať a odpisovať. Preto aj v prípade rastúcich čísiel nakazených iba [...]

Malý princ a expert

20.10.2020

„A čo je vlastne náplňou tvojej práce?“ opýtal sa Malý princ, keď priletel na novú planétu a človek, ktorého na nej stretol, sa mu predstavil ako expert. „Každý deň cestujem do práce tak, aby som tam bol v stanovený čas. Ani o minútu neskôr!“ dôrazne vysvetlil expert a zatváril sa náramne dôležito. „Potom tam čakám na druhý stanovený čas, aby som mohol [...]

USA Poľsko Duda Trump Stretnutie

Poľský prezident Duda si pochvaľuje priateľské stretnutie s Trumpom

18.04.2024 12:24

Hovorili aj o Dudovom návrhu, aby členovia NATO zvýšili svoje výdavky na obranu na tri percentá svojho hrubého domáceho produktu.

Branislav Zurian

U Zuriana došlo k mnohým zmenám. Boli nevyhnutné, tvrdí Šutaj Eštok

18.04.2024 11:36, aktualizované: 12:27

Zmeny mali podľa ministra vnútra prispieť k ukončeniu vojny v bezpečnostných zložkách.

parlament

Poslanci riešili zmeny v zložení výborov, čaká ich aj hodina otázok

18.04.2024 11:20

Dôvodom je nastúpenie nových poslancov do parlamentu.

Boris Beňa

Šutaj Eštok: Beňu v Kongu zadržali podľa informácii zo SIS pre podozrenie zo špionáže

18.04.2024 10:50

V roku 2021 bol Beňa odsúdený na trojročný trest s podmienečným odkladom na päť rokov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 32
Celková čítanosť: 105893x
Priemerná čítanosť článkov: 3309x

Autor blogu

Kategórie