Založ si blog

ESPAS zrejme pomôže rozhodovať o prioritách EÚ. Bez záujmu o váš názor.

V rámci tohto týždňového plenárneho zasadania Európskeho parlamentu sa popri takých závažných témach akými sú situácia v Sýrii, rozhodovanie o pokračovaní, alebo dočasnom pozastavení poskytovania bankových údajov občanov EÚ Spojeným štátom Americkým z dôvodu škandálu okolo NSA, či popri témach akými sú nelegálne zadržiavania a únosy občanov EÚ americkou CIA, tragédia pri Lampeduse, dopady ťažby bridlicového plynu na životné prostredie, alebo, konečne, popri témach akými sú legislatíva zameraná na znižovanie počtu fajčiarov, či nové letové pravidlá týkajúce sa odpočinku pilotov, európski politici zaoberali aj jednou oveľa menej nápadnou záležitosťou. Práve na ňu by som však rád upozornil v nasledujúcich riadkoch.

 

Tvorcom iniciatívnej správy, o ktorej bude reč je člen európskych konzervatívcov, James Elles. Jeho návrh vyzýva na založenie Európskeho systému strategických a politických analýz a parlamentom bol odsúhlasený v utorok 8. októbra v popoludňajších hodinách. Týmto rozhodnutím sa tak učinil ďalší krok k posilneniu rozhodovacích právomocí euroúradníkov na úkor občanov EÚ.

 

Európsky systém strategických a politických analýz

 

Európsky systém strategických a politických analýz (ESPAS) vnikol ako pilotný projekt v roku 2010 a o dva roky nato nadobudol štatút prípravnej akcie. Jeho poslaním má byť vytvorenie medzi inštitucionálneho systému na identifikáciu a mapovanie dlhodobých trendov. Podľa oficiálnej charakteristiky má projekt pomôcť Európskym inštitúciám pri príprave a reagovaní na problémy definovaním strategických možností, stanovovaním politických priorít, či formovaním politického kontextu.

 

S transformáciou projektu na funkčný systém tak, ako navrhuje spravodajca James Elles, sa čiastočne dá súhlasiť, pokiaľ hovoríme o potrebe politikov intenzívnejšie študovať a monitorovať hlavné celosvetové trendy. Ak sa ale na celú záležitosť pozrieme komplexnejšie, veľmi rýchlo pred nami vystane rad vážnych pochybností.

 

V prvom rade ide o úpornú snahu založiť systém sledovania a vyhodnocovania dlhodobých trendov, hoci, ako sa správne podotýka v stanovisku Výboru pre regionálny rozvoj, za vypracovanie dlhodobých sociálno-ekonomických stratégií a vykonávanie politík v EÚ zodpovedajú rôzne verejné organizácie, ako sú európske inštitúcie, vládne ministerstvá, útvary regionálnych alebo miestnych orgánov a špecializované agentúry.

 

Po druhé, ESPAS má fungovať na administratívnej úrovni, čo by bolo možné vítať ako prezentované úsilie o lepšiu koordináciu medzi európskymi inštitúciami, keby tieto neboli na míle vzdialené občanovi EÚ. Pripomeňme, že jedinou volenou európskou inštitúciou, aj to s limitovanými právomocami, je Európsky parlament. ESPAS však nemá byť riadený len zástupcami parlamentu, ale aj skupinami pozostávajúcich z členov Komisie, Rady a Európskej služby pre vonkajšiu činnosť. Pre objektívnosť treba uviesť, že spravodajca počíta s participáciou zamestnancov i ďalších inštitúcií a orgánov EÚ vrátane Výboru regiónov. Nespresňuje však ich právomoci.

 

Príliš veľa moci v rukách (ne)vyvolených

 

Prejdime teraz k jadru veci, totiž k cieľom celého návrhu. Respektíve, zrekapitulujme si už spomenuté ciele a spresnime ich v súlade so schváleným návrhom a nezabúdajme pritom, že ako občania EÚ máme mať, de facto, odoprenú akúkoľvek možnosť ovplyvniť chod celého systému. ESPAS, ako sme už uviedli, bude mapovať a identifikovať dlhodobé trendy. Jeho vyhodnotenia, stratégie a odporúčania majú ďalej slúžiť ako podklady pre politické rozhodnutia a ako sa v schválenom návrhu otvorene uvádza, ESPAS „…môže formovať budúci politický kontext,…poskytovať základ pre úvahy v rámci príprav rozpočtu EÚ, určovania strategických priorít…”

 

Nie je namieste špekulovať o zárodkoch európskej CIA, či akýchkoľvek iných konšpiračných teóriách. Jedno je však isté: V dobe, keď informácia znamená moc, má byť moc v podobe ESPAS sústredená do rúk nevolených zástupcov. Ďalším problémom je, že ide o moc potenciálne veľkých rozmerov. Namiesto jasne definovaného rámca pôsobnosti sa totiž predpokladá, že systém bude ovplyvňovať rozhodovanie o „otázkach kľúčovej dôležitosti” ako takých, čo v podstate nemá ďaleko od priameho nastoľovania politickej agendy. A za skutočnosť, že táto agenda nebude riešiť problémy bežného európskeho občana hovorí práve široký rámec, v ktorom sa otázky chudoby, nezamestnanosti a sociálnej exklúzie môžu doslova rozplynúť, ak nie celkom obísť.

 

Nakoniec, pri čítaní slovných spojení typu „zainteresované záujmové skupiny,  podnikateľské a mimovládne organizácie…” hlavne, keď sa nachádzajú v odstavci o systéme podávania správ politikom, nie je ťažké uhádnuť koho politika sa má za pomoci systému ESPAS presadzovať.

 

Originál schváleného textu:

http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//NONSGML+REPORT+A7-2013-0265+0+DOC+PDF+V0//EN

 

 

 

 

 

Šplhači

16.11.2020

V zozname životných lekcií už môžem smelo listovať. Napriek tomu, či práve preto, sa stále držím rovnakých zásad a nemienim to meniť. Veď čo je na tom, ak sa človek snaží prijímať skromne pomáhať nezištne konať čestne pracovať precízne nebáť sa rozhodnutí ani zodpovednosti? Samozrejme, háčik tu je a niekedy vie dať o sebe aj citeľne vedieť: Pokiaľ sa držíte [...]

Manuál vládnutia v čase korony

29.10.2020

Pre neschopných 1. Relaxujte, užívajte si výhody vyplývajúce zo svojho postavenia. Ľudu sem tam pošlite fotky alebo niečo povedzte, aby na vás nezabudol. V žiadnom prípade sa do ničoho nepúšťajte a nevyvíjajte žiadnu vlastnú iniciatívu! Majte na pamäti, že jediné, čo ste sa v škole učili je podvádzať a odpisovať. Preto aj v prípade rastúcich čísiel nakazených iba [...]

Malý princ a expert

20.10.2020

„A čo je vlastne náplňou tvojej práce?“ opýtal sa Malý princ, keď priletel na novú planétu a človek, ktorého na nej stretol, sa mu predstavil ako expert. „Každý deň cestujem do práce tak, aby som tam bol v stanovený čas. Ani o minútu neskôr!“ dôrazne vysvetlil expert a zatváril sa náramne dôležito. „Potom tam čakám na druhý stanovený čas, aby som mohol [...]

súdne pojednávanie, Mikuláš Černák

Boss bossov pred súdom, aj keď o to nežiadal. Dostane sa Mikuláš Černák na slobodu? Dôkazy stále pribúdajú

25.04.2024 08:00

Kedy sa dozvieme verdikt, zatiaľ nie je známe. V prípade ešte stále pribúdajú návrhy na doplnenie dokazovania a procesné strany ich môžu podať aj počas pojednávania.

vojna na Ukrajine, Charkov

Poľsko chce poslať Ukrajincov domov bojovať. Podľa ministra sú Poliaci pobúrení, keď vidia mladých z Ukrajiny vysedávať v ich kaviarňach

25.04.2024 06:24

Poľsko je pripravené pomôcť Ukrajine pri návrate mužov vo vojenskom veku, uviedol poľský minister obrany.

SR ÚV MZ Fico Dolinková rokovanie kontrola TK BAX

Kontrolóri o stave zdravotníctva: Štát na jeho riadenie rezignoval, dôsledky pre pacientov sú alarmujúce

25.04.2024 06:05

Nemáme prehľad o financiách, nemodernizujeme a najakútnejším problémom je chýbajúci lekársky a ošetrovateľský personál.

vojna na Ukrajine, Bachmut

ONLINE: Pistorius: Rusi už vyrábajú viac zbraní, než potrebujú proti Ukrajine

25.04.2024 06:00, aktualizované: 08:13

Veľká časť toho, čo sa vyrobí v ruských vojenských závodoch, nemieri na front na Ukrajine, ale končí v skladoch, tvrdí nemecký minister obrany Boris Pistorius.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 32
Celková čítanosť: 105994x
Priemerná čítanosť článkov: 3312x

Autor blogu

Kategórie